Un de cada quatre immigrants àrabs pateix la síndrome d´Ulisses / Emporda

ACN Gairebé un de cada quatre immigrants àrabs que viu a Catalunya pateix la síndrome de l’immigrant, així ho conclou un estudi fet per la professora de la Universitat de Barcelona i la de Khartum (Sudan) Mozdalifa Elkheir. Aquesta malaltia, coneguda com a síndrome d’Ulisses, es manifesta en un quadre psicològic d’estrès produït per la ruptura familiar, la soledat, l’exclusió social, la por i la indefensió. La investigació s’ha fet sobre una mostra de 300 immigrants àrabs i demostra que, a banda d’aquestes afectacions, s’hi afegeixen problemes derivats de la xenofòbia, el racisme i la “islamofòbia creixent”. La tesi d’Elkhei, ha estat dirigida pels professors de la UB Maria Jayme i Joseba Achotegui.

L’autora de la tesi és Mozdalifa Elkheir, professora de la Universitat de Khartum (Sudan) i de la Universitat de Barcelona, on fa classes en el postgrau de Salut Mental i Intervencions Psicològiques amb Immigrants, Refugiats i Minories, de la Facultat de Psicologia.

La professora Elkheir ha fet l’estudi sobre una mostra de tres-cents immigrants àrabs residents a Catalunya. La tesi demostra que, en el cas de la immigració àrab, a banda de la resta d’afectacions, s’hi afegeixen problemes derivats de la xenofòbia, el racisme i la islamofòbia creixent.

La tesi d’Elkhei, titulada “Síndrome d’Ulisses, aculturació i personalitat en una població d’immigrants àrabs”, ha estat dirigida pels professors de la UB Maria Jayme i Joseba Achotegui. De fet, Achotegui va ser el primer que va emprar el terme de síndrome d’Ulisses per descriure els efectes comuns que pateixen les persones immigrades. El terme evoca el poema de l’Odissea, que narra el llarg viatge d’Ulisses per la Mediterrània a la recerca d’Ítaca.

Achotegui ha recalcat que la recerca s’ha fet <>, i ha considerat que “aquesta experiència de treball conjunt entre la Universitat de Khartum i la UB és tot un referent i un model a seguir en la línia de reforçar la col·laboració cap a la interculturalitat, l’apropament entre cultures i la sensibilitat comuna envers el patiment dels immigrants i les situacions extremes que han de viure”.

Link: http://www.emporda.info/salut/2014/11/03/quatre-immigrants-arabs-pateix-sindrome/252958.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s